Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det är sällan jag fastnat så snabbt och så fanatiskt följt en tv-serie såsom jag gjort med Mad Men. Denna underbart snygga stilbildande serie kretsar kring reklambyrån Sterling Cooper och intrigerna mellan dem som jobbade där på Madison Avenue/New York i början av sextiotalet. Atmosfären präglas av av det konservativa 50-talet på väg in i det radikala 60-talet i en väldigt elegant, uppklädd och glamourös miljö. Inte ett enda avsnitt har jag missat av de fyra första episoderna och nu väntar jag otåligt på säsong fem. Ja jag erkänner, jag är en Mad Men Addict… en”Maddict”

Tumblr_lehwuqz5ya1qze11co1_500_large

Vad är det då som fångat mitt intresse för den här serien som är långt ifrån politiskt korrekt, där det ständigt är ”coctailhour”, där en cigarett i handen nästan är en obligatorisk accessoar, där världen styrs av män som ser utomäktenskapliga affärer som ett legitimt tidsfördriv & där hierarkierna på kontoret är skyhöga?

Donald-draper-mad-men-1920x1080-wallpaper-540_large

Estetiken & Skådespeleriet – allt är så otroligt snyggt och genomtänkt välgjort, utan att för den sakens skull kännas ytligt. Från det eleganta programintrot där huvudpersonen Don Draper i svart silhuett faller ner längs skyskrapornas reklamskyltar på Madison Avenue, till eftertexternas sista rader.

 

Modet & Stilen – det inspirerande retromodet från 50- & 60-talet som tar sig uttryck i såväl den fantastiska inredningsstilen som i karaktärernas glamourösa garderober.

 

Välklätt är ordet! De välfriserade välpolerade kvinnornas garderober består av pennkjolar, jumperset, fodralklänningar, dräkter etcetera. Till detta spetsiga pumps och accessoarer som pärlor och broscher. Herrarna tar sig ut i välskräddade kostymer med smal krage och smala kavajslag. Till detta smala slipsar, vita bröstnäsdukar, klassiskt stiliga trench coats och hattar med smala brätten. För mer bilder och inspiration, kika in i ”Mad Men Fashion Gallery”.

Karaktärerna & deras utveckling under seriens gång. Här finner vi den snygga, representativa men frustrerade hemmafrun, den propra karriärkvinnan, den sexiga sekreteraren och alla dessa välklädda kedjerökande män som ägnar lika mycket tid åt kvinnoaffärer som reklambusiness. Läs artikeln ”Monstret Betty Draper”, en välskriven tolkning av Betty Drapers utveckling genom säsongerna.

Min favoritkaraktär är Ms Joan Holloway, en rödhårig version av Marilyn Monroe som är Sterling Coopers kontorschef och som inte räds för att visa upp sina väl tilltagna kurvor i tajta färgsprakande fodralklänningar. En riktig stilförebild!

Många stora designers har anammat ”Mad Men stilen”, Michel Kors, Louis Vuitton & Tom Ford för att nämna några.

Det amerikanska mode- och livstilsmärket Banana Republic har i samarbete med seriens kosymdesignern Janie Bryant tagit fram en ”Mad Men-kollektion”med kläder, skor och accessoarer för män och kvinnor, som släpps nu i augusti 2011. Läs mer på New York Times och se hela kollektionen här Banana Republic Mad Men Collection