Etiketter

, , , , , , ,

Jesús Alonso Fashion Photography | Trendland: Fashion Blog & Trend MagazineBeautiful Red Lips listblood, lips, lipstick, makeup, red lips - inspiring picture on Favim.com

Röda läppar… antingen älskar man det eller så hatar man det. Jag tillhör gruppen som älskar det men som sällan har modet att använda det. Jag anser dock precis som Maria Montazami att man känner sig naken utan läppstift eller läppglans (även om jag inte känner mig ”rädd” eller ”exposed” direkt) men jag håller mig oftast till en lite mer diskret färgskala.

Vampigt och sexigt men också en symbol för oberoende, kvinnlig styrka och framtidstro. Allt handlar om hur man bär det röda och framförallt till vad, för precis som förr i tiden har rött läppstift kvar lite av sitt tråkiga rykte. Håll resten enkelt, men läpparna syndigt röda så har du en vinnare.

Läppfärg har använts i över 5 000 år och har sitt ursprung i antikens egypten då det användes av såväl män som kvinnor. Dagens läppstift har sina rötter i 1800-talets Frankrike där den första kommersiellt framgångsrika läppfärgen började säljas kring 1880 av Guerlain. 

Kring 1900-talets början var det främst prostituerade och teaterfolk som sminkade sig, läppstiftet blev inte riktigt modernt och en del av vardagsmakeupen förrän efter andra världskrigets slut då dess popularitet nått samtliga samhällsklasser och grupper. Filmstjärnor som Marilyn Monroe och Ingrid Bergman  blev förebilder och inspirerade där de poserade med blodröda läppar på filmaffischer och i veckotidningar.

Tumblr_loc9w0l3t21qebfklo1_500_large

Karmosinröda läppar… förföriskt sensuellt och kvinnligt eller utmanande vulgärt och vampigt? Det röda läppstiftet har alltid väckt känslor. Motståndare till läppstiftet har argumenterat för att sminkning skulle vara ”ett våldförande på Guds skapelse”, att kvinnor skulle kunna lura in män i äktenskap med hjälp av förföriskt röda läppar (säger kanske mer om männen än om kvinnorna), att bäraren är fåfäng, tillgjord och onaturlig. Röda läppar ansågs därtill ge icke önskvärda associationer till klasser, grupper eller till främmande folk som uppfattas som hotfulla. Läppstift har också ansetts ohälsosamt, 1924 övervägde staten New York att förbjuda läppstift därför att det var ohälsosamt för männen som kysste kvinnorna. Hälsoargumentet är väl tyvärr det som haft mest substans, läppfärger har genom tiderna innehållit mycket giftiga ämnen. Nutida undersökningar visar att den befolkningsgrupp som får i sig mest läppstift är tonåriga pojkar.

Tumblr_lqcse4pvhw1r1jimjo1_500_large

Vad tycker då männen om röda munnar? Enligt en studie gjord av forskare vid Manchester University är en kvinnas mun det första män noterar. Genom att mäta de deltagande männens ögonaktivitet kunde forskarna konstatera att det inte var ett par vackra ögon som de i första hand vill drunkna i, istället verkade det vara de vackra läpparna som i första hand drog åt sig uppmärksamheten. I studien kom forskarna också fram till att när en man träffat en främmande kvinna i tio sekunder har han ägnat halva tiden, fem sekunder, åt att titta på hennes läppar. Extra färg på läppar och kinder är enligt många ett sätt att härma naturens egna signaler för sexuell upphetsning.

Färgen på läpparna följer trender precis som klädmodet och färgstarka läppar tycks vara en trend även denna säsong . Röda läppar har som sagt kommit och gått på catwalken , det är  en riktig klassiker som alltid funkar och alltid kommer funka! 

Tom Ford är känd (bland mycket annat) för sin provocerande och enligt en del vulgära reklam och räds inte för att använda uttrycksfulla röda läppar i den.

Annonser